3.4 Koulun kieliohjelma

Oulun kaupungissa noudatetaan opetuslautakunnan hyväksymää kieliohjelmaa. Kieliohjelman tavoitteena on taata perusopetuksen ja lukion oppilaille laaja ja monipuolinen kielitaito tasapuolisesti kaupungin eri alueilla. Monipuolinen kielitarjonta toimii tehokkaana välineenä myös Oulun kansainvälistymisessä.

Kieliohjelman lähtökohtana on kieltenopiskelun jatkuvuus. Kaikille kielten opiskelijoille turvataan jatko-opintomahdollisuus, kielipolku alakoulusta lukioon. Kielitarjontaa pyritään myös monipuolistamaan niin, että Oulun kaupungin jokaisella koulualueella tarjotaan englannin lisäksi myös muita kieliä. Kielitarjonnan monipuolistamiseksi tehdään koulujen välistä yhteistyötä.

Kieltenopiskelusta ja kielivalinnoista informoidaan vanhempia ja oppilaita jo 1. luokalta lähtien. Koulujen kielitarjonnasta tiedotetaan myös opetustoimen vuotuisissa oppaissa. Oppilaiden kielivalintoihin liittyvissä vanhempaintilaisuuksissa on kieltenopettajia antamassa tietoa kielivalinnoista. Alakoulun oppilaiden tulee tietää kielivalintaa tehdessään yläkoulu ja lukio, joissa hän voi jatkaa valitsemansa A-kielen opintoja.

Oulun kaupungin kieliohjelma

Perusopetus, luokat 1-6

1. Varhennettu kielenopetus
Kielenopiskelu voidaan aloittaa leikinomaisesti ja toiminnallisesti 1. tai 2. luokalla mahdollisuuksien mukaan.

2. A-kieli
Peruskoulun oppilaiden ensimmäinen vieras kieli (A-kieli, vähintään 16 vuosiviikkotuntia (perusopetus, luokat 3-9) aloitetaan pääsääntöisesti perusopetuksen 3. luokalla; (8 vuosiviikkotuntia, luokat 3-6). A-kielen ryhmä perustetaan kouluun, jos kielen valinneita on 12 oppilasta. A-kielten tarjontaa monipuolistetaan niin, että Oulun kaupungin jokaisella koulualueella tarjotaan englannin lisäksi myös ranskan, ruotsin, saksan ja venäjän kieliä. Mikäli omaan kouluun ei muodostu 12 oppilaan kieliryhmää, alueen koulut sopivat keskenään, missä koulu(i)ssa A-englantia, -ranskaa, - ruotsia, -saksaa ja -venäjää opetetaan. Mikäli A-englannin, -ranskan, -ruotsin, -saksan ja -venäjän ryhmiä ei muodostu oman alueen kouluihin, voidaan tehdä yhteistyötä yli aluerajojen. Oppilaan tulee tietää kielivalintaa tehdessään yläkoulu ja lukio, joissa hän jatkaa alaluokilla valittua A-kieltä. Oppilaan matkakustannukset korvataan, jos koulumatka on vähintään 5 km.

3. Vapaaehtoinen A-kieli
Peruskoulun toinen, vapaaehtoinen A-kieli aloitetaan pääsääntöisesti 5. luokalla. Vapaaehtoisen A-kielen ryhmä perustetaan, jos kielen valinneita on 12 oppilasta. Vapaaehtoista A-kieltä tarjotaan alueellisesti kuten ensimmäistä A-kieltä niin, että jokaisella koulualueella on tarjolla vapaaehtoisina A-kielinä englanti, espanja, ranska, saksa, venäjä ja mahdollisuuksien mukaan myös muita kieliä. Jos yksittäisiin kouluihin ei muodostu 12 oppilaan kieliryhmiä, alueen koulut sopivat keskenään, mihin kouluihin vapaaehtoisten A-kielten ryhmät perustetaan. Mikäli vapaaehtoisen A-kielen ryhmiä ei muodostu oman alueen kouluihin, voidaan tehdä yhteistyötä yli aluerajojen. Jos ensimmäisenä A-kielenä on muu kuin englanti, oppilas ohjataan valitsemaan vapaaehtoiseksi A-kieleksi englanti. Vapaaehtoisen A-kielen minimituntimäärä on 5.-6. luokilla yhteensä kuusi vuosiviikkotuntia (7.-9. luokilla kuusi vuosiviikkotuntia; yhteensä vähintään 12 vuosiviikkotuntia/perusopetus).

Kaukovainion koulun syksyllä 2005 toteutunut kieltenopetus:

A1 -ryhmät, 3 lk.
EN

A2 -ryhmät, 5.lk.
RA, SA

Vanhemmille ja oppilaille toimitetaan erillinen tiedote vapaaehtoisten A-kielten valintamahdollisuuksista. Lisäksi kieltenopettajat pitävät koululla oppilaille tilaisuuden eri kielivalinnoista.