8.3 Koulun turvallisuuteen ja kriisitilanteisiin liittyvät suunnitelmat

Oulun perusopetukseen on laadittu erillinen koulun turvallisuuskysymyksiin ja kriisitilanteisiin liittyvien suunnitelmien laadintaa ohjaava kooste: Turvallista koulupäivää - koulun turvallisuuden hallinnan opas. Opas on hyväksytty opetuslautakunnassa 24.2.2004. Koulun keskeiset turvallisuuteen liittyvät suunnitelmat on koottu erilliseksi turvallisuuskansioksi.

Lainsäädäntö ja asetukset määrittelevät turvallisuuteen ja terveellisyyteen liittyvät asiakirjat, joita kouluilla ja oppilaitoksilla tulee olla

A) Pelastuslaki (13.6.2003/468):

1. Turvallisuussuunnitelma, jonka nimi vaihtui vuoden 2004 alusta pelastussuunnitelmaksi: - Turvallisuussuunnitelma on kirjoitettu dokumentti siitä, kuinka yritys tai laitos varautuu toimimaan erilaisissa onnettomuus-, vaara-, tai vahinkotilanteissa ja kuinka se organisoi onnettomuuksia ehkäisevän toiminnan.

B) Perusopetus- ja lukiolain velvoitteet koulutuksen järjestäjälle:

2. Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

3. Koulun säännöt (ks. opetussuunnitelman luku 2.7)

Opetuksen järjestäjän tulee laatia opetussuunnitelman yhteydessä suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä toimeenpanna suunnitelma ja valvoa sen noudattamista ja toteutumista. (PL 29. §, LL 21. §)

Opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut koulussa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. (PL 29. §, LL 21. §)

C) Perusopetuksen/lukion opetussuunnitelman perusteet, oppilas-/opiskelijahuollon järjestäminen (34. §)

Opetussuunnitelmien perusteet määrittelevät mm. seuraavat asiat, jotka tulee kuvata luotaessa turvallinen ja terve oppimis- ja työympäristö:

4. Ohjeet koulumatkakuljetuksille (vain perusopetuksessa)

5. Toimenpidesuunnitelma ongelma-, onnettomuus- ja kriisitilanteita varten

D) Työturvallisuuslaki

6. Työpaikkakohtainen työsuojelun toimintaohjelma (työturvallisuuslaki 9. §) Henkilöturvallisuusuhkien riskien arviointi (työturvallisuuslaki 738/02 27. §) ja Henkilöstön työhyvinvoinnin riskien arviointi (työturvallisuuslaki 738/02 10. §) Kemiallisten tekijöiden aiheuttama työturvallisuusriski (valtioneuvoston asetus 2001)

E) Oulun kaupungin kestävän kehityksen ympäristösuunnitelma

7. Koulun kestävän kehityksen ohjelma